fbpx

Marketing u novo doba

Živimo u potuno novom dobu koje dinamično i ispunjeno svakodnevnim promenama na svim poljima života. U skladu sa tim došlo je do velikih promena na polju marketinga i reklamiranja.  Razvojem tehnologija  i interneta veliki broj ljudi i kompanija su se okrenule društvenim mrežama tj promociji na internetu. U periodu iza nas pristup reklamiranju i oglasvanju bio je rezervisan samo za velike i moćne kompanije koje su imale finansiske mogućnosti da se oglašavaju na tv-u i radiju. Pojavom interneta i njegovom rasprostranjenošću došlo je do nove situacije gde su se proširile mogućnosti za oglašavanje  za sve manje kompanje a čak i pojedince. Još više mogućnosti i potencijala za male i pojednince u biznisu otvorilo se pojavom fabook-a, youtuba, instagrama i drugih platformi. Sada u doba korona virusa  kada je sve drukčije nego što je bilo reklamiranje na internetu i reklamiranje u opšte je u velikom porastu.  Bez obzira na branšu i oblast delovanja sve komapnije, preduzeća, prezutneci i drugi žele da se predstave auditorijumu pa tako sada imamo i online pijaca. Što nam govori da je vreme prestrojavanja za sve one koji su proznali momenat online reklamiranja.

Reklamni materijal i njegova uloga u novoj eri.  Madjutim bez obzira na sve promene  i razvoj tehnologije neke stvari su nepromenjive. U prirodi svakog čoveka je da voli primiti poklon i neki mali znak pažnje. Kao što rekosmo u svim oblastima je došlo do napretka pa tako i u reklamnom promo materijalu sve više je proizvodnja okrenuta ka tehnološkim gedžetima.  Reklamni materijal je doživio preporod  pa sada osim hemiskih olovaka, upaljača, privezaka, majica  sve više proizvode i tržištu nude reklamni materijali poput punjača, auto punjača, pomoćnih baterija, bežični punjači, usb memorije, slušalice bežične, notes sa bežičnim punjačem, bežični zvučnici, hemijske olovke sa usb memorijom, rančevi sa usb konektorom i mnogi drugi proizvodi. Tako da reklamni materijal i dalje ima veliki uticaj na tržište oglašavanja. Publika putem interneta može da vidi i da čuje neku oglasnu poruku  ali sam kontakt sa proizvodom ili pruženom uslugom daje pravu sliku kvaliteta istog. Kupci sada imaju direktu konekciju sa proizvodjačem pa putem interneta i raznih anketa mogu oceniti koliko su zadovoljni proizvodom ili uslugom.  Kako bi postigli što bolju konekciju i prisnost sa klijentima kompanije i dalje teže da svojim vernim kupcima prirede znak pažnje u vidu reklamnog materijala. Veliki broj kompanija u svom timu ima uvek ljude koje se bave samo istraživanjem i projektovanjem marketing aktivnosti.

Marketing  je splet aktivnost od istraživanja  planiranja i delovanja na samom terenu. Danas sve više marketinških aktivnosti je sihronizovano delovanje na internetu, društvenim mrežama  i samom terenu. Dok na internetu ide online predstavljanje proizvoda u isto vreme na tereneu promoteri i promoterke imaju aktivnosti  direktne komunikacije , prezentacije  i delenja reklamnog materijala koji asocira na sam proizvod. Primaoci poklona dobijaju reklamni materijal koji im je ujedno koristan i podsetnik na predstavljeni proizvod. Naravno sam reklamni materijal se posebno bira kako bi bio što kompatibilniji sa proizvodom koji se reklamira a u isto vreme i koristan za upotrebu.