fbpx

LASERSKO GRAVIRANJE je savremena tehnika markiranja predmeta.

Predmeti  na kojima se radi graviranje mogu biti od drveta, preko klirita i plastike do različitih metalnih legura raznosvrsnih oblika.

 

Lasersko graviranje

je najbolji način za obeležavanje tj. markiranje reklamnih proizvoda od plastike, drveta , metala i drugih sličnih artikala jer je sam proces veoma brz . Laserskim graviranjem se može ispratiti dizajn na predmetima koji bi u drugim vrstama štampe bili veoma komplikovani za rad a samim tim bi i zahtevali više vremena za izradu. Laserska gravura je zahvalan proces brendiranja artikala jer je otisak koji se urezuje u predmet postojaniji od svih drugih oblika štampe.

 

 

Otisak postignut laserskim graviranjem je trajan koliko i sam proizvod na kome je rađena laserska gravura. Napretkom tehnologije i digitalizacijom laseri su postali veoma brz način štampe različitih modela olovaka, upaljača, privezaka, rokovnika, setova, satova i ostalih reklamnih proizvoda. U današnje vreme se reklamni artikli proizvode sa preduslovima za neki vid laserskog graviranja. U zavisnosti da li je proizvod od aluminijuma, čelika, bakra, mesinga ili neke druge legure određuje se koja tehnika graviranja će se koristiti YAG,CO2 ili FIBER.

Štamparija Penda poseduje dva modela laserskih mašina za graviranje i sečenje. Koristimo fiber laser model koja je poslednja reč tehnike u razvoju laserskih uredjaja. Takođe posedujemo i CO2 laser koji je već dugo na tržištu i ima veoma dugu istoriju primene u raznim industrijskim granama pa je tako pronašao i svoje mesto u oblasti reklamnog materijala.

Primena FIBER LASERA u brendiranju reklamnog materijala

Fiber laser je moderna lagana i prenosiva mašina koja može da se koristi kao stona mašina ali takodje ima mogućnost prenošenja i rada u spoljašnjim uslovima. Uredjaj koj poseduje štamparija PENDA je veoma praktičan i pogodan za brendiranje raznovrsnih predmeta napravljenih od različitih vrsta materijala.

Najviše se koristi za graviranje olovka, privezaka, notesa , kašikica, satova i sl. Opseg graviranja je veliki i svakog dana radimo i usavršavamo graviranje na različitim predmetima koje klijenti donose kod nas. Prednost fiber laserskog graviranja je u tome da se graviranje vrši brzo i kvalitetno. Sam proces gravure je da laserski snop brzo spali površinski deo predmeta koji se gravira u dubini koja je predhodno određena. Kvalitet laserskog kraviranja je u tome da se markirani deo kasnije ne može ukoniti ili prekriti jer je otisak usečen u površinu materijala. Otisak postgnut na predmetu je otopran na sve spoljnje faktore za razliku od štampanih tehnika. Fiber laser ima mogućnost graviranja na čašama i šoljama koje su namenski napravljene za graviranje.

Fiber graviranje predmeta od metala

Kod graviranja odredjenih predmeta na primer hemijskih olovaka koje su uradjene od metala , metalnih legura, aluminijuma ili su presvučene metalnim slojem potrebno je laser podesiti na traženu visinu tj. udaljenost snopa od predmeta. Takodje potrebno je u skladu sa vrstom materijala podesiti snagu laserskog snopa kao i frekvenciju na kojoj će se vršiti lasersko graviranje.

Fiber graviranje predmeta od drveta

U slučaju graviranja predmeta od drveta i drvenih darivata kao što su danas olovke, privesci, korice rokovnika, držači cenovnika, pločice za rezervaciju stola, natpisne table, pločice za vrata takodje je potrebn uraditi pozicioniranje lasera i polazne tačke za graviranje, odrediti udaljenost snopa od predmeta. Važno je podesiti radnu snagu lasera kako ne bi došlo do sagorevanja predmeta i naravno frekvenciju graviranja kako bi otisak bio što vidljiviji, precizniji i imao dobar kontrast u odnosu na podlogu.

CO2 lasersko graviranje

U pitanju nešto starija tehnika ali vema dobro razvijena i rasprostranjena kako u drugim industrijama tako i u oblasti reklamnog materijala. Prednosti CO2 lasera je u tome što ima mogućnost sečenja i graviranja na različitim materijalima kao što su papir, drvo, plastika, klirit, presovana pena, karton i sl. Takodje CO2 laser sa lakoćom se koristi za graviranje na širokoj lepezi drvenih materijala kao što su iverica, medijapan, šper-ploča, puno drvo, suvo drvo, neobradjeno drvo i tako dalje. Co2 lasersko graviranje je primenjivo i kod sečenja i pravljenja predmeta od klirita, juvidura, plastike i sl materijala. Lako i brzo iseca navedene materijale a kasnije se oni oblikuju takodje na co2 mašini u oblik priveska, reklamne table, slova , putokaza i mnogih drugih predmeta. U zavinosti od želje i kreativnosti klijenta moguće je napraviti predmet, poklon i sl u kombinaciji drveta i klirita a primer tome su stoni držači za cenovnike ili rezervacije u restoranima. Primena iste mašine je u velikom broju slučajeva i kod obrade papira i kartona. Moguće je seći papir i karton u raznim oblicima po želji i zamisli klijenta. Najčešće se koristi za izradu unikatnih pozivnica i čestitki. Kada je reč o kartonu na njemu se može vršiti gravirnje ili brendiranje kutija koje su napravljene od kartona različite tvrdoće.

Naša posvećenost ovom poslu nam daj motivaciju da svaki dan isprobamo neku novu ideju laserskog graviranja na nekom novom materijalu ili predmetu.

 

Prednost graviranja je u tome što je svaki artikal bez obzira na vrstu materijala moguće persoanlizovati. Tako da se u vrlo kratkom roku može uraditi sa posvetom usb memorija, rokovnik, šolja, narukvica, kišobran, vinski set, penkala, privesci i mnogi drugi artikli koji se odaberu kao poklon ili reklamni materijalShodno brzini i kvalitetu cena nije faktor koji je otežavajuća okolnost već prednost jer se može uraditi jedan komad.

 

POZOVITE NAS AKO ŽELITE LASERSKU PRECIZNOST, VAŠA ŠTAMPARIJA PENDA!

+ 381653399973