fbpx

Najzastupljeniji obik štampe- i kod nas i u svetu!

Šta se štampa ofset tehnologijom?

Vizit karte, memorandumi, flajeri, katalozi, brošure, fascikle, fakture, otpremnice, nalepnice, kutije, koverte, posteri, papirne kese, razglednice, publikacije, knjige… sve se to štampa ofset tehnologijom! Procenjuje se da je izmedju 80-85% ukupno štampanog materijala štampano upravo ovim tipom štampe.

Prednosti ofset štampe

Razlog ovolikoj rasprostranjenosti ofset tehnologije štampe jesu njene brojne prednosti. Ona je sigurno najbrži oblik štampe od svih postojećih tipova štampe. Sa druge strane, brzina štampe offset tehnologijom ne umanjuje njen kvalitet, pa važi i za jedan od najkvalitetnijih tipova štampe. Štampa odradjena ofset tehnologijom je izuzetno postojana. Takodje, veoma je isplativa i za štampare- ploča koja se koristi za offset štampu može da odštampa i do milion otisaka pre nego je potrebno zameniti je! Najisplativija je za štampanje većih serija, pre svega papira i kartona različite gramaže. Sa njom se postiže najbolji otisak na papiru.

Proces ofset štampe

Ofset štampa je jednostavnog procesa. Boja se sa ploče za štampu prenosi na specijalizovanu gumu kojom se otisak prenosi na materijal, najčešće papir. Da bi se dobila kolorna slika, ofset štampa koristi četiri boje; cijan, ciklama, žuta i crna (CMYK- cyan, magenta, yellow, key- black). Takodje, koriste se i srebrna i zlatna boja, koje se ne mogu dobiti kombinacijom ove četiri boje. Postoje dva principa ofset štampe: tabačna i rotaciona štampa. Kod tabačne štampe, štampa se vrši pritiskom cilindara, dok se kod rotacione štampe, štampa vrši pritiskom izmedju dva cilindra.

Tipovi ofset štampe

Moguće je primenjivati tri tipa ofset štampe: ravna, visoka i duboka. Kada se kaže da je ofset štampa najrasprostranjeniji oblik štampe, pre svega se misli na ravnu ofset štampu.

Za više informacija o ofset i drugim tipovima štampe, kao i mnoštvu reklamnih materijala koje imamo u ponudi, budite slobodni da nas kontaktirate!

Tim štamparije Penda je tu za vas!

+ 381653399973