fbpx

Jedna od najstarijih tehnika štampe!

Istorija tehnike suvi žig

Suvi žig, kod nas i šire poznat i kao blindruk, je tehnika koja se koristi širom sveta od samog nastanka pisma i pisanja raznih dokumenata. Ovaj oblik štampe tj. obeležavanja, u samom startu koristio se za pečaćenje raznih dokumenata. To je funkcionisalo pomoću zagrevanja voska, koji se potom izlije na neki dokumet, nakon čega se na topli vosak otisne žig.

Napredak tehnike suvi žig

Kako je u štamparskoj industriji vremenom sve napredovalo, tako se i tehnika suvi žig/ blindruk razvijala i pratila tehnološka dostignuća. Sa osnovne tehnike suvi žig prešlo se na napredniji način utiskivanja. Napravljene su i prve prese za suvi žig koje su delovale pomoću ljudske snage i potiska. Danas se sve više proizvode pneumatske prese za suvi žig, koje imaju jačinu pritiska veću od jedne tone. U skorije vreme uradjene su i najmodernije automatske i digitalizovane prese za suvi žig.

Proces štampe tehnikom suvog žiga

Proces same izrade suvog žiga na nekom materijalu počinje od izrade klišea,  najčešće radjenog od mesinga. Da bi se kliše izradio, potrebno je da se ima logotip u vektorskom formatu kako bi isti ispao što precizniji i oštriji. Kvalitetna izrada klišea je garancija da će otisak na proizvodu koji se brendira biti upečatljiv. Tehnikom suvi žig moguće je vršiti utiskivanje logotipa ili teksta na željenom materijalu pomoću folija u raznim bojama. To je takozvani zlato tisak ili srebro tisak. U početku je ovo bilo moguće samo sa zlatnim i srebrnim folijama, otuda i naziv, medjutim, sada se upotrebljavaju folije raznih boja (plava, crvena zelena i dr). To nam omogućava da vršimo utiskivanje logotipa u različitim bojama!

Sama tehnika je lako operativna, te se sa njom brzo radi. Takodje, proizvodni program ne zahteva specijalne uslove rada i dugu pripremu, što joj dodatno ide u prilog.

Šta se sve može štampati suvim žigom?

Ovom tehnikom uštampavanja mogu se brendirati predmeti od različitih vrsta materijala kao što su: papir, karton, drvo, koža, eko koža, razni termo stabilni materijali, plastični odlivci, gumirani materijali i sl. U štamparskoj industriji dominantna je štampa suvog žiga na papirnim proizvodima kao što su vizit kartice, čestitke, pozivnice, a radi se i na koricama kataloga, knjiga i drugih artikala kojima se želi naglasiti kvalitet i luksuz.

 

Suvi žig i kožna galanterija

Ova tehnika štampe je veoma zastupljena kod brendiranja reklamnih materijala od prave i veštačke kože. Kožni rokovnici, rokovnici od eko kože, notesi, novčanici od kože i od eko kože, kaiševi, neseseri, kožne futrole za vizit kartice, futrole za naočare, futrole za dokumenta i pasoš…sve ovo je idelano za štampu suvim žigom!

 

Personalizacija poklona tehnikom suvi žig

Suvi žig je itekako pogodna tehnika za personalizaciju nekog ekskluzivnog poklona. Razne organizacije su izradile svoje žigove, koje godinama koriste kao svoj znak raspoznavanja u svim prigodnim prilikama, upravo štampom tehnike suvi žig.

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za suvi žig ili za bilo koju drugu tehniku štampe koju nudimobudite slobodni da nas kontaktirate!

Tim štamparije PENDA je tu za vas!

+ 381653399973