fbpx

Sito štampa u štampariji Penda se koristi više od decenije

Za šta se koristi sito štampa?

Sito štampa je veoma stara tehnika štampe. Princip rada i funkcionisanja sito štampe se od nastanka do danas nije puno menjao, već se samo u pojedinim segmentima modernizovao. Sito štampa je tehnika štampe koja je našla svoju primenu u štampi na tekstilu, drvetu, papiru metalu ili plastici tačnije vrši štampu na predmetima napravljanim od materijala koje smo već pomenuli. Najčešće je što se tiče tekstila korišćena za štampu odevnih predmeta majica, dukseva, trenerki, etiketa i sl.

Sito štampa u reklamne svrhe

Sito štampa je pogodna i za štampu na papirnim artiklima kao što su vizit kartice, fascikle, blokovi, karte i pogodna je kao dopuna za uštampavanje proizvoda koji je već uradjen u ofset štampi pa se samo kroz sito štampu uštampava naslov ili neki detalj. U novije doba sve više proizvoda iz svakodnevnog života se koristi u reklamne svrhe. Proizvodi koji su takodje pogodni za sito štampu, a imaju svakodnevnu upotrebnu vrednost  rokovnici, kalendari, razni holderi, vizitari, krpice za brisanje naočara i monitora, blokčići, kutije, trakice i sl. Takodje, sito štampa je nezamenljiva tehnika štampe kada se radi o štampi šolja, pepeljara, čaša, tanjira, staklenih činija i drugih proizvoda od porcelana, kristala i akrila.

 

Proces sito štampe

Ovaj vid štampe funkcioniše po principu da se prvo aplikacija koja se štampa snimi na pausu ili filmu u zavisnosti od složemosti pripreme. Kasnije se ta priprema snima na svilu  i deo koji se štampa na svili ostaje propustljiv dok se ostali delovi svile zapusavaju uz pomoc sredstva namenjenog za to. U zavisnosti na kom materijalu se vrši štampa pravi se odabir svile na kojoj će se vršiti snimanje pripreme i kasnije raditi štampa.

Sito štampa u štampariji PENDA

S obzirom na to da je kod nas jedan od najtraženiji proizvoda reklamna majica- mi ovaj oblik štampe pretežno koristimo za štampu na ovom materijalu. U zavisnosti od aplikacije koja se štampa na reklamnim majicama u sito štampi koristimo odabir tehnike. Pomoću sito štampe reklamne majice možemo brendirati u jednoj ili više boja. U slučaju da se radi jedna dve tri boje onda radimo direktnu štampu na majici ili tekstilnom artiklu za koji se klijent odluči. Dok u situacijama kada treba da se odradi aplikacija koja ima četri ili više boja onda radimo tehniku sito preslikača. Sito preslikači se štampaju tako što prvo snimimo pripremu po bojama na više sita a kasnije prilikom štampe te boje uklapamo na isto mesto. U ovoj tehnici prvo se štampa aplikacija na transfer papiru a kasnije se ta ista aplikacija prebacuje na željeni predmet.

Sito štampa- nekad i sad

Tehnološkim napretkom sito štampa je napredovala i usavršavala se, a samim tim ubrzavao se  proizvodni proces. Ranije se sito svila zatezala na ramovima napravljenim od drveta koja su često mogla da se razlabave i da se izgubi na preciznosti u radu. Sito svila  koja se sada pravi od veštačkih materijala se zateže na aluminijumske ramove koji su dosta čvršći i dugotrajniji.  Takodje, ranije se sito štampa radila sa prirodnim bojama. Danas je sve više sintetičkih boja, a najzastupljenije su vodene i uljane boje za sito štampu.

Savremena sito štampa- kombinacija sa digitalnom štampom

Digitalizacijom došlo je do iskoraka i u sito štampi , pa se tako danas proizvode mašine koje imaju kombinaciju digitalne i sito štampe. U toj kombinaciji digitalna štampa pokriva sve mane i nedostatke u sito štampi, a sito štampa odradjuje sve ono za šta digitalna štampa još uvek nije sazrela. Sito štampom  se može brendirati veliki broj artikala, a najčešće reklamnih materijala koji nisu po veličini i obliku pogodni za bilo koju drugu štampu. Tu je prednost kod ovog oblika štampe što se boja uvek nanosi direktno na predmet koji se štampa, pa je samim tim otisak postojaniji i kvalitetniji. Sito štampa je zahvalna za štampu kako jednog, tako i velikog broja artikala istog oblika i namene.

Dugogodišnje iskustvo štamparije PENDA nam pomaže da se vrlo brzo prilagodimo svim novitetima u razvoju sito štampe. Sposobni smo izaći u susret svi zahtevima za sito štampom na novim i savremenim materijalima koji se sve češće pojavljuju na našem tržištu.

Naša posvećenost u radu daje nam za pravo da Vas pozovemo i zajedno sarađujemo na Vašem projektu koji je vezan za sito štampu, kao i za ostale vrste štampe kojima se bavimo više od jedne decenije.

KONTAKTIRAJTE NAS!

+ 381653399973